Ljubicu Roždijevac, pastry cheficu i slastičarku, zamolili smo da podijeli svoja stručna znanja u pripremi slastica, i to za one primjere na kojima većina nas griješ kada izrađuje kolače doma.
“Ako vam je biskvit ispao pretvrd, a to se ne rijetko događa, možete ga natopiti smjesom vode, šećera i cijeđenog limuna. Ako su, pak u pitanju, mliječne i bilo kakve čokoladne kreme, nafilajte ga mlijekom. Pustite da odstoji i onda dalje slažite po receptu”, kaže za MyStory.hr majstorica slastičarka Roždijevac.
Premazivanje torte nerijetko je prava nemoguća misija, pa ako se mučite ‘s padinama’ koje nastaju od slojeva krema ili tučenog vrhnja, evo savjeta.
“Poanta je da dio torte koji je bio gore okrenete dolje, i to filate prvo. Dakle, preokrenite biskvit, nemojte je filati onako kako se pekla, nego obrnuto i neće se stvoriti ‘padina'”, dodaje.
Što se tučenog vrhnja tiče, njega uvijek tucite ravno iz hladnjaka, na početku jako sporo, kaže slastičarka i chefica Roždijevac, a onda jako.
“Životinjska vrhnja se jako teško mute inače. Prvo ih mutite polako, neke četiri minute i onda pred kraj brzo. Ključno je da bude ohlađeno i najbolje temperatura je 4 do 5 stupnjeva. Ako ste ga ostavili dva sata na toplom, teško ćete ga nalupati. Biljna su malo manje osjetljiva pa ona i mogu, ali ni ona ne smiju biti na temperaturi višoj od 8 stupnjeva”, dodaje.
Na koncu ova dugogodišnja slastičarka i vlasnica obrta Sweet Spot poručuje: “Ništa nije tako loše da se ne može poslužiti u čaši.”
MyStory.hr